חשש מהגירעון: כך קרן המטבע חושפת את האמת המטרידה על הכלכלה הישראלית!

גירעון בירידה: דוח קרן המטבע והשפעתו על הכלכלה הישראלית

דו”ח חדש של קרן המטבע הבינלאומית (IMF) חושף נתונים מפתיעים אודות הגירעון הפיסקלי בישראל, כאשר הוכח כי הנתונים שנמסרו על ידי משרד האוצר נמוכים בהרבה מהמציאות. המצב הכלכלי הממשי מצביע על גירעון של 8.3% מהתוצר בשנת 2024, שונות של מעל 1.5% מהמספרים שפורסמו על ידי משרד האוצר.

פער הנתונים בין משרד האוצר ללמ”ס

הדו”ח מצביע על פער משמעותי של כ-48 מיליארד שקל בין חישובי האוצר לחישובי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ”ס) לתקופה של 2023-2024. פער זה נובע מהמנגנון השונה ששני הגופים משתמשים בו לחישוב הגירעון, כאשר הקרן אימצה את נתוני הלמ”ס כמדויקים יותר.

מה משמעות הנתונים הללו?

פער הנתונים מאלץ את הממשלה להתמודד עם תוצאות כלכליות קשות יותר על סמך הערכות שגויות. גירעון של 5.7% מהתוצר בשנת 2025, שנחשב לגירעון גבוה יחסית במונחים בינלאומיים, דורש תגובה מצד המשקיעים הזרים וחברות דירוג האשראי.

השפעות המצב הפיסקלי על התקציב

בעקבות הפערים הצפויים, מערכת כלכלית ישראלית עשויה להתקשות בשמירה על רמות ההוצאות הנוכחיות ומאידך, עלולה להיות מחויבת לבצע קיצוצים והעלאות מסים בשנים הקרובות. זהו תהליך שיפגוש את כלל הציבור, ולמעשה הענקת המשא ומתן של הקיצוצים תצריך מהממשלה לחשוב באסטרטגיות חדשות.

הצפי לעתיד

לפי התחזיות של קרן המטבע, הגירעון רק צפוי להתרחב אם הממשלה לא תנקוט בצעדים משמעותיים. גירעון “ראשוני” צפוי לרדת מ-5% ל-2% תמ”ג, אולם יש לזכור כי הנתונים הללו עדיין לא מבטיחים יציבות פיסקלית ארוכת טווח.

השפעת החוב הציבורי

בעוד הממשלה מתמודדת עם בעיית הגירעונות, מערכת הכלכלה הישראלית עלולה להיתקל בקשיים גוברים בהורדת רמות החוב הציבורי. תחזיות קרן המטבע מצביעות על צפייה להמשך גידול של יחס החוב לתוצר, שישוב השנה ל-69% תמ”ג. מדובר ברמה שאינה משקפת מצב בריא כלפי משק כזה.

מהי המדיניות הפיסקלית הנדרשת?

נראה כי כדי לשוב לרמות יציבות, הכרחי יהיה לגבש מדיניות פיסקלית עקבית ויסודית. על הממשלה ליצור תוכניות התאמה כאלו שמסייעות בבניה של משטר כלכלי נבון ובר קיימא שיביא להורדה משמעותית בחובות ובגירעונות. לכל זאת, נדרש מהלך מתואם כלל ממשלתי.

לסיכום

הדו”ח של קרן המטבע הבינלאומית מבליט את האתגרים הפיסקליים המורכבים שכללה ממשלת ישראל. הירידה במספרי הגירעון ובחובות החובה לא תתאפשר ללא צעדים משמעותיים, יעילים ואחראיים לעתיד הכלכלי.

הצטרף לדיון

השווה מקומות אירוח

לְהַשְׁווֹת