אפקט טראמפ על שוק ההנפקות הראשוניות בתל אביב
האם תחום ההנפקות הראשוניות בתל אביב בדרך למשבר? כך לפחות ניתן להבין מהמצב הנוכחי, שבו צל כבד מוטל על מעל 40 חברות, רובן חברות נדל”ן, שמתכוננות להנפקה בחודש מאי. דיבור על הנפקות בתנאים משתנים או דחייתן הפך לנושא חם, כשכל עין נשואות למגמות בשוק העולמי.
הקשרים בין שוק המניות למכסים של טראמפ
בהמשך לדיווחים הנוכחיים, שסיפרו על עליות חדות בתשואות האג”ח הממשלתיות, נרשמו ירידות בשוקי המניות ברחבי העולם. המצב הזה נגרם בעיקר בזכות תוכנית המכסים של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שהשפיעה לרעה על התחזיות לעתיד הכלכלה. כתוצאה מכך החלה ירידה ניכרת בקרב חברות שממתינות להנפקות בשוק.
אם לשפוט לפי הימים האחרונים, אחת מהחברות שהשפיעו בתהליך היא “ישפרו”.
ביום שלישי האחרון דיווחה החברה על דחיית מועד הגיוס שלה, מה שעורר דאגות לגבי יכולתן של רבות מהחברות האחרות לבצע הנפקות באותו הזמן. מצב זה העלה את השאלה: האם חברות יהפכו להיות דחוקות לשנות את הערכות השווי שלהן? ככל שמסתמן כי התנאים לא נוחים להנפקות, נדמה שחברות רבות עשויות להיתקע.
התחזיות השוק
מנהלי השקעות וחוקרים שוקדים על הערכת ההשפעות של המצב החדש. קיימת תחושה כי לחברות נדל”ן יהיה קשה להגשים את היעדים שהציבו. כמתוארת בתהליכי ההנפקה, יש האומדים כי חברות שנמצאות בשלבי גיוס יוכלו להסתפק בהנפקת חוב, אג”ח, במקום בהנפקת מניות כדי לעבור את התקופה.
- בנק ישראל מציב גבולות, שכבר פוגעים בשוק הנדל”ן.
- השקפת החברות לעתיד מתחילה להתערער.
- שאלות לגבי השווי המוקצה לחברות קטנות ובינוניות.
השפעתן של חברות גדולות על השוק
הענף המאגד חברות כמו “רמי לוי נדל”ן” ו”אמפא נדל”ן” מתמודד עם לחצים שנגרמים מהמצב הנוכחי. גיוס החוב של אלו הינו קרדינלי ובכל זאת הם צפויים להתמודד עם קשיים בעשייה ובהגיוס. במיוחד על חברות אלה להחזיק מעמד כדי לא להיכשל.
ההתמודדות של החברות לצאת להנפקות קשורה מאוד בהתממשות הצלילים בשווקי ההון העולמיים. חברות רבות נאלצות להתפשר על שווי ההנפקות שלהן כדי להשיג את המימון הדרוש.
בעיות בשוקי הגיוס
לנוכח חולשת השוק העולמי, קיימת חוויה קשה לעמוד בסטנדרטים שהציבו עצמם מנהלי ההשקעות. כמתואר בראיונות שנערכו, “לא רואים את מי שיכול לגייס בשוק הנוכחי”. ניתן להבחין בירידות הצפויות בבורסה שמתחמשות במתח רב. חברות רבות עשויות להיתקע מהמכשולים שנפרסו לפניהן.
לקחים מהמצב הנוכחי
כאשר נשקלת האפשרות של מיתון במשק, ניתן לראות שבתחום האשראי החוץ־בנקאי מדוברים על אפשרויות דפוקה הוא ניכר גם לאחר ירידות השוק. אנשי השיווק והשקעות עלולים להיתפס במצב של חוסר יכולת לנצח במאבק בשוק אם לא ימצאו דרכים חדשות לגייס הון בהחלטה חכמה.
פוטנציאל צמיחה גם בצדדים חיוביים
למרות הלחצים המוזכרים לעיל, יש תחומים שיכולים לצמוח על פני הקרקע הקשה, ובייחוד התעשיות הביטחוניות. חברות רבות בתחום זה מצביעות על יכולתן להנפיק בגבהים טובים יותר, ודבר זה מהווה קרן אור קטנה בעידן כה סוער.
בעתיד, ירידה בכמות ההנפקות עלולה להפוך לתופעה מעניינת, כגישה ששואפת להבין כיצד ניתן לנוע בשינויים בשוק המניות הראויה להיבדק לקראת חידושים ביצירת השקעות עתידיות.